На Оленька на здоровье
ДИВО-ЮШКА
Склад: селера (корінь), перець солодкий (різнокольоровий), цибуля, капуста броколі, картопля, помідори, сіль, приправи овочеві за смаком, зелень.
Приготування: Воду в каструлі доводимо до кипіння, додаємо картоплю кубиками, цибулю півкільцями, броколі, солимо. Поки овочі варяться, нарізаємо соломкою перець, додаємо до тих, що вже варяться. Коли кубики картоплі будуть готові, додаємо корінь селери, натертий на крупній тертці і нарізані кубиками помідори. І в останній момент засипаємо нарізану зелень, доводимо до кипіння, знімаємо каструлю з вогню, щільно закриваємо кришкою і даємо настоятися. Усі овочі «подружаться» в каструлі між собою, і от ми вже насолоджуємося пахощами та неземним смаком нашої диво-юшки.
КРАБОВІ ПАЛИЧКИ В ЛИСТКОВОМУ ТІСТІ
Склад: листкове тісто 200-300 г, крабові палички 200-300 г, рослинна олія.
Приготування: Листкове тісто розкачати в пласт і нарізувати смужками, шириною – 1-2 см. Кожну крабову паличку обмотати смужкою тіста. Деко збризнути водою і викласти палички. Зверху можна змастити рослинним маслом. Випікати протягом 25-30 хвилин при температурі 160-180 градусів до готовності тіста.
КАРТОПЛЯНІ ЧОВНИКИ
Склад: картопля – 5 шт., печериці – 0,5 кг, цибуля – 3 шт., часник – 2-3 зубки, олія для смаження – 50г, сіль, приправа грибна, перець чорний мелений за смаком, пісний майонез.
Приготування: Картоплю почистити, помити, розрізати кожну вздовж і вийняти середину, зробивши човник. «Дно» човника трішки зрізати, щоб суденце рівно стояло. Човники проварити в підсоленій воді до напівготовності, охолодити. А тим часом приготувати начинку. На сковороді підсмажити дрібно посічену цибулю та часник, додати нарізані гриби і готувати, допоки не випарується рідина. Тоді посолити, поперчити, додати грибну приправу. Окремо протушкувати картоплю, вийняту з човників і змішати з грибною начинкою. Начинку перемолоти на м’ясорубці чи подрібнити в блендері. Начинити човники фаршем, змастити пісним майонезом і запекти до рум’яності на деці чи сковорідці, змащених олією.
ПЕЛЬМЕНІ-ФРІ З ГРИБАМИ
Для тіста: борошно, вода, сіль.
Для начинки: гриби печериці чи гливи (вешенки), цибуля, часник, картопляне пюре (за бажанням).
Для фритюру: олія.
Приготування: Для начинки підсмажити на сковороді дрібно покришену цибулю з часником, додати гриби і готувати до готовності. В кінці додати сіль та приправи за смаком. Перемолоти на м’ясорубці і додати при бажанні трохи картопляного пюре, щоб начинка «трималася купи». Тісто розкачувати тонко, вирізати чаркою варенички і ліпити пельмені зі смачним фаршем. Розігріти олію в посудині для фритюру. Кидати порціями пельмені і смажити до рум’яного кольору. Готові пельмені вийняти шумовкою на тарілку і полити соєвим соусом.
ТУШЕНЯ «ТРИ В ОДНОМУ»
Склад: капуста квашена (якщо кисла, промити холодною водою), мариновані гриби (краще опеньки), картопля, олія, цукор.
Приготування: У казанок чи товстостінну каструлю влити олію, викласти віджату квашену капусту і, помішуючи, підсмажити та протушкувати. У квашеній капусті досить вологи, тому не потрібно для тушкування лити воду. Поки капуста смажиться, одразу і тушкується, випаровуючи зайву вологу. Коли капуста набуде бажаного світло-коричневого кольору і зменшиться в об’ємі майже вдвічі, посолодити за смаком (капуста любить цукор), додати гриби, підсмажену попередньо на олії (чи у фритюрі) нарізану кубиками картоплю, перемішати і всі три компоненти ще разом гарненько протушкувати. На 1кг квашеної капусти достатньо взяти півлітрову банку грибів і стільки ж смаженої картоплі, але кількість овочів можете змінювати за власним уподобанням.
САЛАТ ВІТАМІННИЙ
Склад: топінамбуру та моркви — в рівних кількостях, петрушка, кріп, олія, сік лимона за смаком.
Приготування: Топінамбур та моркву помити, почистити і натерти на крупній тертці. Цибулю та зелень дрібно нашинкувати. Змішати, посолити за смаком, додати сік лимона, заправити олією.
САЛАТ З ПЕКІНСЬКОЇ КАПУСТИ З ТОПІНАМБУРОМ ТА ЯБЛУКАМИ
Склад: капуста пекінська – 1 качан, яблука – 2 шт., топінамбур – 200 г, перець червоний солодкий – 1 шт., зелень петрушки – пучок, пісний майонез.
Приготування: Капусту нашинкувати, топінамбур помити, почистити і натерти на крупній тертці, з яблук видалити серцевину і нарізати тонкою соломкою. Перець звільнити від насіння, нашинкувати, петрушку дрібно покришити. Підготовлені овочі змішати, заправити пісним майонезом.
САЛАТ «МАЗУРКА»
Склад: Консервована червона квасоля –1 банка, консервована кукурудза – 1 банка, перець болгарський – 2 шт., огірки мариновані – 2 шт., волоські горіхи – 100 г, часник – 2-3 зубки, зелень петрушки або кинзи, олія оливкова рослинна або (пісний) майонез.
Приготування: Мариновані огірки порізати кубиками. Болгарський перець також нарізати кубиками. Волоські горіхи порубати. Для того, щоб подрібнити волоські горіхи, їх можна покласти в пакет і прокатати по них качалкою. Зелень вимити, обсушити і порубати. З консервованої квасолі і кукурудзи злити рідину. Часник розчавити. У салатницю викласти квасолю, кукурудзу, огірки, перець, горіхи, зелень. Все добре перемішати і заправити салат рослинною олією або майонезом.